Élvonal

Viszlát SMS, itt az RCS!

Az SMS 25 éven keresztül volt a mobilos üzenetküldés alapja. A jó öreg 60 betű mostantól azonban számos új lehetőséggel gyarapodik.

Az üzenet gomb valószínűleg mindenki telefonján a kezdőképernyőn található, azonban jóval többre is lehetne használni, mint SMS-ek és MMS-ek küldésére. A Magyar Telekom március folyamán ugyanis mind üzleti, mind lakossági előfizetői számára bevezette az RCS (Rich Communications Services) szolgáltatást.

Az új generációs üzenetküldési szolgáltatás mindazt tartalmazza, amit ma már joggal elvárhatunk egy kommunikációs alkalmazástól. Egyszerű szöveges üzenetek küldésén kívül lehetőséget kínál csoportos chatre és csoportos üzenetre, HD minőségű fotók és videók megosztására, fájlok küldésére vagy éppen a saját pozíció megosztására. Az előfizetőknek ehhez csak aktiválniuk kell az RCS szolgáltatást, amely egyes mobilkészülékeken az előre telepített üzenetgombról közvetlenül elérhető, vagy a letölthető Android Messages alkalmazásban aktiválható.

Felmerülhet egy kérdés, hogy a Facebook Messenger, a Skype vagy a Viber korában mi szükség van egy ilyen megoldásra? Először is,  nincs szükség egy csevegőalkalmazás letöltésére vagy regisztrációra egy közösségi oldalon, és azt sem kell tudnunk, hogy a másik fél milyen chatprogramot kedvel. A címzettet telefonszámával tudjuk azonosítani, az elküldött üzenetek mindenképpen célba érnek akár chat üzenetként internetkapcsolaton keresztül, akár SMS vagy MMS formájában. A szolgáltatás díjmenetesen aktiválható, de a chatforgalom, a képek vagy fájlok küldése az előfizető adatdíjcsomagjának terhére történik.

A Magyar Telekom márciusban tesztüzemben működtette az RCS szolgáltatást, amely egyelőre egyes Nokia, Sony és Samsung modelleknél az alapértelmezett Üzenetek alkalmazásból érhető el, Android 4.4 vagy annál magasabb verziószámú operációs rendszert futtató telefonokon.

A szolgáltatás igénybevételének lehetőségéről és feltételeiről a Telekom honlapján lehet tájékozódni.