Smart Universe

Anglia már teszteli az 5G-t

Mezőgazdaság, turizmus, okos város, közlekedés – Nagy-Britanniában ezeket a felhasználási módokat kívánják tesztelni a hamarosan induló 5G kísérleti projektekben.

A brit kormányzat kiválasztotta azt a hat projektet, amelyekkel különféle 5G megoldásokat fognak tesztelni a közeljövőben szerte Nagy-Britanniában. A projekteket szándékosan kis- és középvállalkozások vezetik, és egyenként 2-5 millió euró közötti támogatást kapnak az 5G használatának és előnyeinek felmérésére, kipróbálására vidéki környezetekben. A mostani program is része a brit kormány egy évvel ezelőtt bejelentett digitális stratégiájának, amely révén Nagy-Britannia világ élvonalába kerülhetne az 5G kereskedelmi célú felhasználását tekintve.

Az öt nyertes projekt a következő:

  • 5G RuralFirst – a Cisco és a University of Strathclyde együttműködése azt vizsgálja, milyen hasznot hozhat az 5G a falusi közösségeknek, a mezőgazdaságnak. A teszteli kívánt technológiák között vannak a földműveléshez használt okos drónok és az önvezető munkagépek.
  • Hasonló célt tűzött ki maga elé a Quickline Communications: az 5G Rural Integrated Testbed az okos mezőgazdaságban és a távoli vidékek bekapcsolásában rejlő lehetőségeket igyekszik feltárni.
  • A West of England Combined Authority az okosturizmusban próbálja ki az 5G-t. Bath-ban és Bristolban az új mobiltechnológia révén kínálnak majd kiterjesztett és virtuális valóság technológiát az újdonságok iránt fogékony turistáknak. A felhasznált tartalom egy részét a BBC-től kapják majd.
  • Worcestershire megye önkormányzata egy helyi vállalkozói közösséget és együttműködést hoz létre. A projekt során arra keresnek választ, miként lehet az 5G-re támaszkodó robotikával, Big Data elemzésekkel és kiterjesztett valóssággal javítani a megelőző ipari karbantartás hatékonyságán, hogy ezzel is növeljék a helyi vállalkozások termelékenységét.
  • Liverpoolban és széles körű együttműködés alapján valósítják meg a Sensor City-t. A mesterséges intelligenica, az IoT és az 5G együttes alkalmazásával igyekeznek csökkenteni a digitális szakadékot és javítani az egészségügyi és idősügyi ellátási szolgáltatásokat Anglia egyik legszegényebb térségében.
  • A zalaegerszegi tervekhez hasonló projekttel nyert az Airspan Communications. Az AutoAir kísérleti környezetben hálózatba kapcsolt és önvezető autókat kívánnak tesztelni, az operatároktól független infrastruktúrán. Azt is megvizsgálják, hogy az önvezető funkciók miként lehetnének alkalmazhatóak más közlekedési ágazatokban (például a vasúton) is.